søndag den 2. august 2015

#TaleradioBattle

DR eller ikke-DR? P1 eller Radio24syv? 1 Public Service institution eller flere? Jeg har tidligere aldrig været i tvivl. Men nu nager den lidt - tvivlen. Her kommer hvorfor?

I starten af nullerne under Fogh-dynastiet besluttede et flertal på Slotsholmen, at DR skulle have yderligere konkurrence på radioområdet. Sky Radio, Radio 100 og TV 2 Radio blev resultatet af to udbudsrunder. Men det var ikke heeeelt det politikerne havde tænkt sig. Der var lidt for meget The Voice og lidt for lidt P1 på de nye kanaler. Og så gik de i øvrigt ad helvede til rent kommercielt. Derfor kom Radio Møller i 2011; også kendt som Radio24syv. Med stramme, stramme specifikationer for kanalen sikrede politikerne sig, at indholdet blev mere ”lødigt”, og at radioen kom til at konkurrere med P1. Og det er netop en sammenligning med P1 som jeg synes er interessant – og lidt foruroligende.
Senest har Radio24syv kørt med en særlig sendeplan med en række programmer der kun sendes sommeren over. ”Bikinilinjen”, ”Mads Holgers Svanesang”, ”Wimbledon 2015”, ”Hitlers Æselører”, ”Fitness MK”, ”Den Brændende Mand” m.fl. Oven i kører så nogle gamle kendinge som ”Syvkabalen”, der – noget usædvanligt for dansk radio – gik 4 timer over normal sendetid i et på én gang fantastisk, pinligt, oplysende og tåkrummende interview med performancekunstneren Uwe max Jensen. 6 timers interview!


Og hvad med P1? Sendeplanen ligner sig selv. Bevares, der er den årlige interviewrække i ”Sommergæsten”, men ellers? Er det mig der ikke hører efter eller kører P1 ikke lidt i samme rille? Og her tænker jeg ikke kun på sommersendeplanen, men helt generelt. Jeg savner fornyelse på P1, hvor det i den grad er de gamle kendinge der dominerer: ”Harddisken”, ”Natursyn”, ”Orientering”, ”Mennesker og medier” (med ny vært – bevares). P1 er absolut ikke dårligt. Det er faktisk hvad jeg vil kalde kvalitetsradio. Men alligevel… Ka’P1 ikke gøre det lidt bedre? Jeg tror det (sagt med hovedet på skrå og Nyrup accent).
Det får mig til at tænke over om den Public Service model vi har i DK med et meget stort DR er den optimale. Ingen tvivl om at der er fordele ved at have meget public service samlet ved DR. Eksempelvis har DR jo en gigantisk marketingmotor, som alt andet lige kommer P1 og andre af de tunge public service indsatser til gode. Men omvendt er der fare for, at der går ”det plejer vi at gøre” i den.  Tror jeg. Måske er det bedre med flere mindre organisationer som Radio24syv?
Hvad siger du? Er jeg blev for Radio24syv inkarneret, eller er der noget om, at Radio24syv har vist at P1 er blevet unødvendig forudsigelig?

Følg Thomas Rex på Twitter: https://twitter.com/thomasrexdk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar