mandag den 10. februar 2014

Kære præster, I behøver ikke rappe, men…

Når jeg er på besøg i Guds hus keder jeg mig. Og hvis det bare var fordi, jeg syntes den danske folkekirke var en stor narrehat, en samling galninge, der tror på mærkelige magiske væsener som Helligånden og ham den gamle med det hvide skæg… ja, så ville det jo egentlig være fint.

Men sådan har jeg det ikke. På marketing sprog ville man sige, at ”jeg er i målgruppen”. I hvert fald deler jeg i vidt omfang værdigrundlag med den ikke-missionske del af folkekirken. Altså sådan… næstekærlighed, åndelighed, tilgivelse… den dur. Men jeg keder mig altså… bravt… når jeg lægger øre til præsterne. Og det er ikke fordi, jeg synes, det er uinteressant – det tror jeg i hvert fald ikke. For sandheden er, at jeg faktisk ikke helt ved det. For mit problem er, at jeg simpelthen ikke forstår hvad præsterne siger.

Når præsterne prædiker, er det noget med ”og ordet var ordet… som var Gud”. Ja, jeg overdriver lidt, men altså… jeg har en kandidatgrad fra universitetet og jeg anser generelt mig selv for at være ok begavet. Alligevel får jeg associationer til Habermas søndag formiddag i kirken. Og det er for mit vedkommende ikke et godt tegn ifht. forståelse.

Man skal tilsyneladende have en grad i filosofi for at kunne finde mening i præsternes tale. Sådan har jeg i hvert fald oplevet det. Og det er dér, jeg tænker: Vil den danske folkekirke være noget for os almindelige også? Kunne man forestille sig, at præsterne kom ud af de teologiske og filosofiske skyer og kom os almindelige mennesker i møde? Bevares, I behøver ikke at rappe det glade budskab. Hvis I bare kan være lidt mere konkrete og tale i et sprog almindelige mennesker kan forstå, så er det fint.

Og nu tænker du måske, at jeg bare brokker mig lige som alle de andre på de sociale medier. Og det gør jeg også. Men hvis du mener jeg tager fejl, så er jeg klar til at give det et skud. Kom med nogle bud på præster i Københavnsområdet, som har noget på hjertet, og som taler så det kan forstås. Skriv til mig her eller på twitter (https://twitter.com/thomasrexdk), så tager jeg ud og hører en gudstjeneste med vedkommende.
PS: jeg kan ikke li' rap, så I må virkelig love mig ikke at rappe i kirken

8 kommentarer:

 1. Som talt ud af mit hjerte, Thomas. Jeg har selv en kandidatgrad og jeg mener egentlig ikke, jeg er dummere end de fleste. Alligevel går det meste af en almindelig søndagsprædiken ganske enkelt hen over hovedet på mig i mange tilfælde. Jeg "samler på" forståelige (og vedkommende) præster, kender dog ikke nogen i Københavnsområdet - men hvis du er villig til at køre, kan jeg give dig et par navne. God jagt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg er uden bil, så jeg håber, at København kan levere en interessant præst eller to. Ellers må jeg jo fortsætte mit ugudelige liv :-)

   Slet
 2. Kære Thomas
  En tirsdag for 3 1/2 år siden gik mine fødder ind i min sognekirke. Der mødte jeg kærlige varme mennesker, der inviterde på kaffe. Pludselig var jeg omringet af mennesker der udlever Guds ord om næstekærlighed.
  Jeg har tidligere sporadisk gået til gudtjenster og haft oplevelser, der ligner det du beskriver.
  Efter denne tirsdag blev mit hjerte vakt og jeg deltog i ALPHA kursus. Hvor jeg mødte endnu flere skønne mennesker. Et kursus for "nybegyndere". Her blev lyttet og snakket og diskuteret og delt erfaringer. Og pludselig begyndte teksterne i Bibelen at åbne sig og blive levende. Og sikke en guldgrube af visdom.
  Så måske du ikke skal fokusere så meget på søndagsgudstjesten, men opsøge en menighed, som tilbyder ALPHA kurser eller andre spændende kurser.
  Er sikker på der findes en rigtig levende Folkekirke i Kbhvn. Du må ind og tjekke deres hjemmesider.
  God jagt :-D

  SvarSlet
 3. Hej
  Jeg anede faktisk ikke, at noget sådant eksisterede (ALPHA). Spændende.
  Jeg har fået mange bud på gode præster i København, så nu tager jeg ud hører dem. Tak :-)

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Hej Thomas... Kan udmærket forstå hvad du mener! Må jeg foreslå dig at kigge forbi København Vineyard http://kbh.vineyard.dk/ Så vil du opleve en helt anden måde at have kirke på... :-)

  SvarSlet
 6. Der er fx. Poul Bo Sørensen og Peter Søes, og så ungdomspræsten der hedder Flemming i Skelgårdskirken, Og nok taler Annelise mere filosofisk men hun er nem at forstå, og hun kan få alle til at tænke over tingene.
  Mette Granstrup i Kristkirken burde alle kunne forstå.
  Korsvejens Kirke har også gode præster.


  SvarSlet