lørdag den 21. februar 2015

I et land hvor religion ikke har autoritet

Verden er kompleks. Og det er diskussionen om religion, terrorisme og ytringsfrihed også. Men herfra hvor jeg står... er 3 ting enkle for mig.

Selvfølgelig har terrorangrebene og Islam noget med hinanden at gøre
Ofte hører jeg, at terrorisme, som senest set i København og Paris, ikke har noget med Islam at gøre. Ræsonnementet er, at 99,9% af alle muslimer er moderate. Og det er naturligvis rigtigt nok. Men det betyder ikke, at de få ekstreme muslimer ikke er inspireret og påvirket af en særlig perverteret tolkning af Islam. De islamiske terrorister, der tømmer automatvåben i uskyldige, gør det i Allahs navn. Og de er også blevet inspireret af nogen til at gøre det. Og her er der rigeligt med materiale, der underbygger, at ekstreme miljøer omkring særlige moskeer spiller en rolle. Dette er i min verden ret indlysende, og jeg er sku ærlig talt skuffet over, at der findes uddannede mennesker i dette land, der ikke kan se det.

Og hvad så? Er det ikke bare en strid om ord? Nej! For når Islam er en del af problemet (naturligvis kun i en ekstrem udgave, som heldigvis kun meget få muslimer tilslutter sig) så er det også en del af løsningen. Og derfor er det yderst uheldigt, når nogen påstår, at den terrorisme vi har set i København og Paris ikke har noget med Islam at gøre. For så siger man jo nej til en række tiltag, der kan være med til at modvirke terrorismen: imamuddannelse på universitetet, tættere kontakt til moskeer fra sociale myndigheder, overvågning af ekstreme imamer osv.

Tegningerne spiller en ubetydelig rolle for terrorangrebene

Helt ærligt! Det er 10 år siden! Og det er jo ikke sådan - selv om man nogle gange skulle tro det, når man følger debatten - at Muhammedtegningerne vises særlig tit. Enhver sammenhæng mellem tegninger og terror er absurd. Vi er nødt til at fjerne det "men", som for ofte efterfølger sætningen "Jeg tager afstand fra terroreren". Der var ikke nogen tegninger før bomberne i London og Madrid. Der var ikke nogen tegninger i Belgien, der var ikke nogen tegninger i USA før 9/11. Vi kan sagtens diskutere om tegningerne er usympatiske osv. Men terroren... den var kommet alligevel.

Danmark er et meget, meget lidt religiøst samfund
Jo mere jeg rejser i verden, jo mere går det op for mig, at det er danskerne, der skiller sig ud. For det er kun i meget få lande, at religion ikke spiller nogen rolle overhovedet. Over stort set hele verden... også i USA... er religionen central i samfundet. Men ikke i Danmark. I Danmark har religionen ingen vægt i det offentlige rum, og ofte har debatten kørt på om religiøse symboler skulle helt væk fra det offentlige rum. Religion er kort sagt en privatsag. En sag som den enkelte har fuld råderet over (religionsfrihed), men som ikke rækker ud over den enkelte og ud i offentligheden. Derfor kan Indre Mission ikke påberåbe sig større krænkelse over Jens Jørgen Thorsens Jesus film end feminister kan over manglende bestyrelsesposter. Og muslimer kan ikke påberåbe sig større krænkelse over tegninger af Muhammed end ældre over dårlig hjemmeservice. Religionen har ikke større autoritet end andre samfundsgrupper. Ingen lytter ekstra bare fordi det er en Biskop eller en imam, der udtaler sig. Han måles på sine argumenter. Intet andet. Og det ville egentlig glæde mig, hvis vi kunne holde fast i den grundtanke. At religion er en privatsag, som ikke giver særlige privilegier eller det modsatte.

Følg Thomas Rex på Twitter: https://twitter.com/thomasrexdk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar